Leren door het leven van Habakuk


Habakuk betekent Omhelzen

Habakuk leefde in Juda en tijdens de regering van Jojakim (2 Kon. 23:36-24:5).

Hij profeteerde tussen de val van Ninevé de hoofdstad van Assyrë in 612 v. Chr, en de Babylonische inval in Judah in 588.v Chr. Doordat in Assyrië de wanorde heerste kon Babel de grote wereldmacht worden. Jeremia, Ezechiel en Zefanja leefden in die tijd. Er is een dialoog gaande tussen Habakuk en de Heere God.

Habakuk – depressief

Habakuk 1:1-4. Habakuk zit in de vallei. Hij is depressief. Hij snapt maar niet waarom de Heere God zich niets aantrekt van al het kwaad wat er om hem heen gebeurt. Het wordt erger. Waarom komen al die slechte mensen er ongestraft vanaf?

Terwijl de andere profetische boeken, Gods woord aan de mensen brachten, worden in dit boek veel vragen bij de Heere gebracht. Dat kan de Heere aan!

Habakuk stort zijn hart bij de Heere uit en daarmee kiest hij ervoor om een deel van de oplossing te zijn net zoals Hanna (1 Sam.1; Psalm 73) en Asaf. Het is goed om te geloven dat de Heere goed is, ook al begrijpen wij niet alles

Geduld oefenen met een geduldige God

Wij moeten geduld leren hebben met een geduldige God. Habakuk verlangde naar een opwekking.
Habakuk 1:5-11. Het antwoord was totaal niet wat hij verwachtte.
Dit zijn van die momenten dan denk je? Ik word maar atheïst, maar dat brengt je geen stap verder. Wat Habakuk hoort, is dat er geen opwekking komt maar dat het veel erger wordt. De Heere waarschuwt ons voordat het oordeel komt.
Habakuk kende Deut. 28:49 en die waarschuwingen werden opeens een feit.

God gebruikt het kwade ten goede

Dan. 2:21-23. De Heere was het die Babylon zo groot maakte en Hij gebruikte Babylon ook. De Heere noemde Nebuchadnezar zijn dienstknecht, maar zij zijn reeds geoordeeld als zij zich niet verootmoedigen. Hun kracht is hun god. Niet door macht, noch door geweld maar door mijn Geest zegt de Heere (Zach. 4:6). Het ik regeerde bij Babylon en dat leidt naar het oordeel. Door het gebed kreeg Habakuk nog meer problemen. Hoe kon de Heere een zondig volk gebruiken?

Habakuk doet een stapje terug en wordt geleid naar de wachttoren. Hij begrijpt dit niet, maar hij denkt na over alles wat hij wel weet. Hij denkt ook na over het karakter van de Heere en dat deed Jona ook (Jona 4:2). Habakuk heeft twijfels maar hij schrijft de Heere God niet af. Je leest nu over zijn eigen geloofsovertuiging!

Habakuk 1:12,13. De Heere is heilig en eeuwig (Hij was er voor het probleem, en Hij zal er zijn na het probleem). De Heere is de Rots, Die nooit wankelt en alle macht heeft. De Heere is een God van het verbond en Hij houdt Zijn woord (Joz. 23:14).

Gods beloften – God Die niet liegen kan

De Heere heeft vele beloften gegeven aan het volk en ons en Hij kan niet liegen.

Habakuk 1:12. Het is niet alleen een nationaal probleem, maar ook zijn eigen probleem. Hij worstelde met de Heere God en groeide daardoor ook om vast te houden. Hoe kon de Heere een wreed volk gebruiken om een zwak volk te overvallen? De valse profeten zeiden toen: Dat zal nooit gebeuren (Jer. 6:14, 8:11, 14:13).

Spoedig zal hun blinde optimisme de grond in worden geboord. Jeremia had het al 40 jaar geroepen en niemand luisterde naar hem. Juda had geen sterk leger nodig, maar zij moesten zich verootmoedigen voor de Heere en Hem gehoorzamen. Het Babylonische volk was trots en goddeloos en toch zijn zij een deel van Gods plan! Prachtige verzen (Rom.11:33-36) voor je eigen hart.

Habakuk als wachter op de muur

Habakuk 2:1. Habakuk wordt stil en hij wacht nu alléén, als een wachter op de muur.
Wij hebben allen een verantwoording, als wachters, om de mensen te waarschuwen. Het wereldsysteem wil juist niet dat wij nadenken, maar de Heere wil dat wel!
Toen de Heere sprak gaf Hij drie opdrachten:
(1). Schrijf op wat ik je ga zeggen want het is belangrijk.
(2). Het moet duidelijk zijn en ook gepubliceerd worden.
(3). Blijf Hem verwachten, want op de vastgestelde tijd zal Hij het werkelijkheid maken.
Er worden vijf oordelen (weeën) geopenbaard en drie beloften.
Iedere wee is een oordeel: Habakuk 2:6,9,12,15,19.
Iedere belofte is altijd: Ja en Amen! Habakuk 2:4,14,20.

De rechtvaardige zal door geloof leven

Habakuk 2:4. De rechtvaardige zal door zijn geloof in Hem (niet in eigen kracht) leven. Luther noemde dit: De poort naar het paradijs (Reformatie).
Het komt in drie brieven terug:
– De Romeinenbrief: (Rom.1:17). De nadruk ligt op de Rechtvaardiging.
– Bij de Galatenbrief ligt de nadruk bij Zijn leven in ons (Gal. 3:11).
– En de nadruk bij de Hebreeënbrief (Hebr.10:38) ligt in het geloof, met Zijn beloften die “Ja en Amen” zijn.

Habakuk 2:14. De wereld zal gevuld zijn met Gods Heerlijkheid, zoals het water de zee.

Habakuk 2:20. De Heere is in Zijn heilige Tempel. Wij erkennen dat Hij alles bestuurt en weet wat Hij doet.

Habakuk 3. De profeet ging van de vallei, naar de wachttoren en eindigt op de bergtop. Hij bidt en vraagt en krijgt ook een antwoord (Jak. 4:2). Hij is het met de Heere eens en is vol ontzag. Hij bemoedigt de Heer om Zijn plan uit te werken, maar ook om Zijn Genadige hart, zoals altijd, te openbaren.

Dichtbij de Heere Jezus leven, een makkelijk leven?

Wij hebben het idee dat als je dichtbij de Heere leeft, dat het leven gemakkelijker wordt. Dat zien wij niet bij de gelovigen in de Bijbel:
Mozes beefde (Heb.12:18-21).
Jozua en David vielen plat op hun gezicht (Joz. 5:13-15, 1 Kron. 21:16).
Daniel werd ziek (8:27;10:17).
Petrus en ook Johannes vielen op de grond (Matt. 17:6).
Johannes viel als dood neer (Op.1:17).
De Heere te kennen is het makkelijkste en het moeilijkste. Er is een zekere belofte, als wij dicht bij de Heere leven, want dan zal Hij dicht bij ons zijn (Jak.4:8, Jes.66:2).

Habakuk 3:3-15. Habakuk denkt nu terug aan Zijn Grootheid. De reis van de Sinaï naar het beloofde Land was één groot wonder!

Habakuk 3:17-19. We eindigen het boekje met één van de mooiste getuigenissen uit Gods Woord. Een president las dit voor aan zijn atheïstische vrienden om te bewijzen dat de Bijbel niet saai is. Als Habakuk toen in zijn gevoelens was blijven hangen dan was hij nooit tot deze hoogte gekomen. Hij zag uit naar de Heere en zijn angsten verdwenen. Hij weet dat de Heere altijd aan het werk is.
De Heere wil:
Gewassen voeten zodat wij gereinigd leven dankzij Zijn kostbaar bloed (1 Joh.1:7-9).
Liefelijke voeten zodat wij het evangelie brengen (Rom.10:15).
Huppelende voeten omdat wij met onze omstandigheden leven, als meer dan overwinnaars (2 Kor. 2:14-17).

De Overwinnaar (Jezus) woont in ons! Habakuk werd een vertroosting voor zijn volk want hij bracht hen woorden van hoop. Habakuk leefde ook in een tijd, die erg lijkt op onze tijd! Zegengroet van Johan.

Met dank aan en toestemming van dhr. J. Schep geplaatst. Zie ook: www.johan-linda.com

Vergelijkbare berichten